资料:Up to 80 per cent of the world’s middle classes will live in developing countries by 2030 thanks to surprising recent gains in poverty reduction, according to a United Nations report published on Thursday.
“Never in history have the living conditions and prospects of so many people changed so dramatically and so fast.” concludes the UN’s latest Development Report. “The world is witnessing an epochal ‘global rebalancing’.”
Underpinning the improvements in the human development index(HDI) was rapid growth in countries such as China, India and Brazil, with China and India having doubled per capita economic output in less than 20 years. But the study stressed that growth and improvements in HDI spread far beyond the four Bric countries of Brazil, Russia, India and China, and included at least 40 countries that had accompanied greater economic dynamism with effective poverty-reduction policies.
Afghanistan, Sierra Leone, Ethiopia, Rwanda and Angola were among 14 countries that have recorded gains in HDI of more than 2 per cent a year since 2000. Partly as a result, the report found that worldwide extreme income poverty has plunged from 43 per cent in 1990 to just 22 per cent in 2008, including more than 500m being lifted out of poverty in China alone. The report stated that such gains had already helped the world achieve the main poverty eradication goal of the so-called Millennium Development Goals, which called for the share of people living on less than $1.25 a day to be cut by half from 1990 to 2015.
Underpinning this poverty reduction was developing countries’ increasing share of global trade, which grew from 25 per cent to 47 per cent between 1980 and 2010. “The south as a whole is driving global economic growth and societal change for the first time in centuries,” says the report.
The report found that trade among developing countries was the biggest factor in that expansion, increasing from less than 10 per cent of total global trade to more than 30 per cent. “Trade between countries in the south will overtake that between developed nations,” the report said.
All of the following are factors for poverty reduction except ______.
本题考查的是细节理解。
【关键词】factors for poverty reduction;except
【主题句】第3自然段and included at least 40 countries that had accompanied greater economic dynamism with effective poverty-reduction policies.还有至少40个国家具有较高的经济活力,并出台了有效的扶贫政策。
第5自然段The south as a whole is driving global economic growth and societal change for the first time in centuries整个欠发达地区正在推动全球经济增长和社会改变,这在几个世纪以来还是首次。
第6自然段The report found that trade among developing countries was the biggest factor in that expansion,报告还发现,发展中国家之间的贸易是上述贸易增长的最大因素。
【解析】本题的问题是“下列各项皆为减少贫困的因素,除了______.”。A选项“较高的经济活力”,B选项“发达国家的援助”,C选项“发展中国家的改变”,D选项“发展中国家之间的贸易往来”。根据主题句1,选项A正确;根据主题句2,选项C正确;根据主题句3,选项D正确。文中并没有提到选项B的内容。
下列关于公司的表述,正确的是()
以下各项列举了我国常见气象灾害与其发生地区的对应关系,其中正确的一项是()
根据电视收视率调査,看体育节目的观众中青年人比中老年人要多。
由此可推断出()
—种海洋蜗牛产生的毒素含有多种蛋白,把其中的一种给老鼠注射后,会使有两星期大或更小的老鼠陷入睡眠状态,而使大一点的老鼠躲藏起来。当老鼠受到突然的严重威胁时,非常小的那些老鼠的反应是呆住,而较大的那些老鼠会逃跑。
以上陈述的事实最有力地支持了以下哪项假说?()










疾病控制中心对某校髙中三个年级的学生进行抽样做视力状况调查,抽样的方法为分层抽样(按比例抽样),若高中一、二、三年级学生人数分别为626、703、780,样本容量为84,则应从离二年级抽样的学生人数为多少?()